ANNELER GÜNÜNÜN ORTAYA ÇIKISI

        Bir çok ülkede her yıl Mayıs ayının ikinci Pazar günü


Anneler Günü olarak kutlanmakta, o gün annelerin toplum ve insanlık hayatındaki kutsal yeri ve önemi anlatılmaktadır. Böylece insanlık ailesinde ortak bir anneler bayramı doğmuş bulunmaktadır.Bu geleneğin ilk kurucusu Jarvis adında duygulu bir genç kızdır. Jarvis, Amerika´nın Philadelphia şehrinde yaşayan orta halli bir ailenin kızıydı. 1906 yılında annesi öldüğü zaman hayatının en büyük yıkıntısına uğradı. Ona öyle geliyordu ki, annesinin ölümünden sonra dünyanın bütün düzeni bozulacaktır. Kendisini bu karanlık düşünceye kaptıran genç kız, bütün bir yılı üzüntü içinde geçirdi. Annesi 1906 yılının 6 Mayıs günü ölmüştü. Jarvis 1907 yılının 6 Mayıs´ında bütün yakın arkadaşlarını toplayarak annesini andı ve her yılın 6 Mayıs´ını annesinin günü olarak kutlamayı arkadaşlarına teklif etti. Arkadaşları bu düşünceyi kabul ettiler. Derken o çevrede Jarvis´in propagandası sonucu, her Mayıs ayının ikinci Pazar günü Anneler Günü olarak kabul edildi. Bu akım kısa süre içinde haklı taraftarlar buldu. 1912 yılında Teksas Valisi, bu akımı resmî bir niteliğe kavuşturdu. Her yılın Mayıs ayının ikinci Pazar günü Anneler Günü olarak kabul edildi. Böylece Anneler Günü doğmuş oldu. Kısa süre içinde bütün Amerika eyaletleri, her yılın Mayıs ayının ikinci Pazar gününü Anneler Günü olarak kabul ve ilân ettiler. Anneler Günü düşüncesi, kısa zamanda, Avrupa´ya ve Uzak Doğu´ya geçti. 1923 yılında, başta Almanya olmak üzere, birçok Avrupa ülkeleri, anneler için yılın bir gününü adamayı uygun gördüler. Böylelikle duygulu bir genç kız olan Jarvis´in başlattığı akım aradan yirmi yıl geçmeden, birçok ülkede de bir gelenek halini aldı.

                                                           Ülkemizde Anneler Günü
                  1956′da yayınlanan bir kararname ile her yılın Mayıs ayının ikinci Pazar günü Türkiye´de de Anneler Günü olarak kabul edildi. Bu kararnamenin bir hatırası olarak o yıl, Atatürk´ün Annesi Zübeyde Hanım´ın resmini taşıyan bir hatıra pulu çıkarıldı.  Anne, insanlık hayatında, bir benzeri daha bulunmayan kutsal bir varlıktır. O yüzdendir ki Peyamber efendimizde "Cennet annelerin ayakları altındadır." buyurmaktadır. Tüm bu duygu ve düşüncelerle herkesin Anneler Günü kutlu olsun.

            Haberimizin altında yer alan Beğen kutucuğunu işaretleyerek okulumuzun başarısına katkı sağlayabilirsiniz. Yine her gün en azından web sayfamızdaki ilk 5 haberimiz ile ilk 5 duyurumuzu tıklayıp altında yer alan Beğen kutucuğunu işaretleyerek okulumuzun başarısına katkı sağlayabilirsiniz. Okulumuzun başarısına destekleriniz bizim için önemlidir.



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 0  kişi beğendi