TÜM ANNE BABALAR LÜTFEN BİR DEFA OKUYUN

       Sayın Velilerimiz 09.10.2019 Çarşamba günü


de bu Cinsel İstismarı konusunda bilgilendirme yapmıştık. Kötü niyetli insanların nerede, ne zaman, ne yapacakları belli olmuyor. Onun için ciğerparelerimiz, canım çocuklarımızı kötü insanlardan nasıl korunmaları gerektiğini öğretelim. Bunun için;

             2 yaşından itibaren çocuklarınızı, ortalık yerlerde soyup giydirmeyin ve vücut mahremiyeti açısından da ondan izin alarak bu işi yapın. Vücudumuzdaki özel alanlar (mayonun kapattığı yerler) anlatılmalı. Çocuğa; "Hiç kimse senin, vücudunun özel alanlarına bakamaz ve dokunamaz" diyerek anlatılmalı. Çocuklara kendilerinin de, başkalarının özel yerlerine bakamayacakları ve dokunamayacakları anlatılmalı. Bunun tek istisnası olarak, canımız acıdığında sorunu anlamak için anne/baba ve doktorun "İZİN ALARAK" bakması ve dokunmasının zararının olmayacağı anlatılmalı. Dikkat ederseniz izin alarak bölümünü büyük harflerle yazdım. Çocuğumuza hiçbir şekilde izin almadan dokunulamayacağını, izin alarak da sadece anne, baba ve doktor dokunabileceğini başka kimsenin izin almadan dokunamayacağını öğretelim. Anne babalar siz de çocuklarınızın üzerini değiştireceğiniz zaman çocuğunuzdan izin alarak üzerini değiştirin ki çocuğunuz bu izin alarak dokunulabilceği konusunu iyice benimsesin.  Eğer birisi, çocuğun özel yerine bakar ya da dokunur (kendini kötü hissettirir) ise; ona aşağıdaki davranış biçimi öğretelimi: *Söyleyebileceğin en sert ve en ciddi biçimde HAYIR de. *Oradan uzaklaş ve güvenli bir yere gitmeye çalış. *Güvendiğin bir büyüğüne anlat. *Büyükler seni dinleyip bu konuda bir şey yapana kadar da söylemeye devam et. Birinin, çocuğun özel yerlerine baktığında ya da dokunduğunda, büyüklerine gidip anlatmaması için çocuğa karşı yönlendireceği yalan, tehdit ve/veya vaat edeceği herhangi bir hediye karşısında, önceden çocuğun bilgilendirilmesi ve eğitilmesi gerekiyor: Çocuğun; "zaten anlattıklarına kimse inanmaz, anlatırsan da seni sevmez ve istemezler" tarzında tehditlere karşı da uyarılması çok önemli. Çocuğun, her şeyi anlatabileceği ve ne anlatırsa anlatsın, ne yaparsa yapsın SEVİLECEĞİ, kendisine hissettirilmeli ve  güven telkin  edilmeli. Çocuklarımızı her zaman ilgi ile dinlemeli çocuklarımızın her zaman herşeyi anlatabilecekleri güven ortamını oluşturmalıyız. Çocuğu kandırarak bir yere götürmek için verilebilecek hediye çikolata, şeker benzeri şeyler karşısında ise; çocuğa, yabancıdan hiç bir şey kabul etmemesi ve teklif edilen her ne ise önce anne ve/veya babadan izin alınması gerektiği öğretilmeli. Lütfen bu hususları çocuklarımıza küçük yaşlardan itibaren anlatalım, öğretelim. Sık sık bu bilgilendirmeyi yapalım dikkat etmesi gerekenleri, ne yapması gerektiğini anlatalım. Okulda, parkta, başka yerlerde oynarken vb çocuklarımıza kötü durumlarla karşılaştığında ne yapmaları gerektiğini, kimlerden yardım isteyebileceğini sık sık anlatalım. Bizim başımıza gelmez demeyin kötü insanların ne zaman, nerede ortaya çıkacakları belli  olmaz. 

                 Haberimizin altında yer alan Beğen kutucuğunu işaretleyerek okulumuzun başarısına katkı sağlayabilirsiniz. Yine her gün en azından web sayfamızdaki ilk 5 haberimiz ile ilk 5 duyurumuzu tıklayıp altında yer alan Beğen kutucuğunu işaretleyerek okulumuzun başarısına katkı sağlayabilirsiniz. Okulumuzun başarısına destekleriniz bizim için önemlidir.



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 0  kişi beğendi